GroenLinks vindt dat we onze bewoners van tevoren moeten betrekken bij zaken die hun leef­gemeen­schap aangaan. Nog is het vaak de gewoonte dat ambtenaren een kant en klaar stuk ter bespreking voorleggen aan de raad. Inwoners kunnen dan pas inspreken tijdens een commissie­vergadering. Dat kan niet meer, vindt GroenLinks. Burgers, raad en ambtenaren moeten vanaf het begin samenwerken. De huidige werkwijze van commissies en raad moet op de schop, bijvoorbeeld door 'rûntepetears Súdwest' in te stellen. Daarbij doen inwoners en organisaties volledig met raadsleden mee in alle fases van informeren, opinievorming, adviseren en besluitvorming. Onze inwoners weten als beste wat goed is voor hun eigen leefomgeving. Geef hen waar dat kan ruimte. Voor initiatieven, voor uitvoering, voor ideeën. Zoek de ruimte binnen de regels. Voorwaarden zijn: draagvlak, participatie en (financiële) haalbaarheid. Niet de regels zijn leidend, maar de mogelijkheden. Bijvoorbeeld met Burgertops (ook per onderwerp), burgerraden en burgerakkoorden. Je legt vast wie wat wanneer doet en als raad, als overheid laat je het dan los.

Actiepunten:

  • GroenLinks wil een actieve houding van de gemeente richting zeggenschap en zelfbeheer van groen door bewoners.
  • GroenLinks wil dat de gemeente de werkwijze met ‘Rûntepetears’ gaat uitproberen

Right to challenge

Letterlijk, het recht om uit te dagen. Bewoners kunnen zelf het initiatief nemen om een publieke dienst uit te voeren, als zij vinden dat het beter of anders moet. Bewoners krijgen ook de middelen en verantwoordelijkheid. Zo nemen bewoners taken over die tot nu toe de lokale overheid nu vaak uitvoert. Voorbeelden:

  • uitvoeren groenonderhoud in de buurt onder leiding van bewoners
  • bewoners krijgen meer mogelijkheden om (deels) Wmo-taken uit te voeren
  • woonprojecten, bijvoorbeeld combineren zorg-wonen; eigen wooncorporatie, seniorenwoningen, etc.

“Dorpen, wijken, kernen nemen het initiatief, lopen voorop en zijn zelf mede-uitvoerder. Leefbaarheid is het belangrijkste item. Burgers voelen zich betrokken en gehoord en kunnen direct over belangrijke zaken in het dorp meepraten en meebeslissen. Burgerinitiatieven zullen zo op gang komen en zorgen voor een sneeuwbaleffect.” (Citaat manifest)

Actiepunten:

  • GroenLinks wil dat de gemeente de bewoners actief wijst op de mogelijkheid de gemeente uit te dagen (Right to challenge) op diverse beleidsterreinen (naast groenbeheer ook zorg, mobiliteit, brugbediening, onderhoud publieke ruimte, etc.)

Voorzieningen van onderop

Dorpshuizen, MFC’s en wijkgebouwen zijn belangrijk voor bewoners. Ze bieden een plek om samen te komen en actief te zijn en zorgen daarmee voor sociale samenhang, actieve betrokkenheid van bewoners bij activiteiten en mogelijkheden voor nieuw, ook duurzaam initiatief. Ook kan de gemeente er gebruik van maken om diensten dichtbij de bewoners te brengen. GroenLinks vindt dat de gemeente medeverantwoordelijk is voor deze basisvoorzieningen in dorp en wijk.

Vrijwillige besturen en dorpsbelangen verdienen voldoende steun van de gemeente in de vorm van deskundigheid en middelen om hun functie fatsoenlijk uit te oefenen. Zij zorgen voor lokaal gedragen visies en adequate plannen voor eigen wijk of dorp. GroenLinks vindt dat de gemeente voldoende budget beschikbaar moet stellen zodat de wijken of dorpen hun plannen ook onder eigen regie kunnen (laten) uitvoeren.

Actiepunten:

  • GroenLinks vindt dat er voldoende budget moet zijn voor initiatieven en uitvoering van dorps- en wijkplannen en clusteragenda’s.
  • GroenLinks wil dat dorps-en wijkvisies worden gebruikt als uitgangspunt voor beleidsvorming van onderop.

Sport en Cultuur

Een sociale en open gemeente is gebaat bij een bruisende culturele sector. Kunst en cultuur verrijken ons leven en geven glans aan het bestaan. Een bloeiend kunst- en cultuurklimaat is daarvoor nodig met veel aandacht voor cultuuronderwijs. GroenLinks wil creativiteit stimuleren en juicht nieuw initiatief dat lokaal ontstaat toe.

Musea, bibliotheken en culturele vorming zijn onmisbare basisvoorzieningen, die blijvende steun vanuit de gemeente verdienen. GroenLinks pleit voor diversiteit en bereikbaarheid van kunst en cultuur in dorpen en wijken. De inzet van vrijwilligers wordt door GroenLinks gewaardeerd en amateurkunst wordt gesteund. Dat is de ‘culturele kurk waarop veel dorpen en wijken drijven’.

Sport en bewegen brengt jong en oud samen en helpt ons gezond te blijven. Levende verenigingen met goede voorzieningen voor sport en recreatie zijn daarvoor onmisbaar. GroenLinks wil sport en bewegen dan ook blijvend ondersteunen en stimuleren waar dat kan. Denk bijvoorbeeld aan beweegprogramma’s voor jong en oud. De gemeente blijft verantwoordelijk voor goede sportaccommodaties (ook zwembaden) en speeltuinen. Waar dat kan wil GroenLinks samenwerking tussen sportverenigingen stimuleren om zo goed mogelijk gebruik te maken van de accommodaties.

Actiepunten:

  • GroenLinks wil dat amateurkunst door de gemeente blijvend gestimuleerd wordt, o.a. door bij te dragen aan amateurfestivals met combinaties van muziek, toneel, dans en beeldende kunst.
  • GroenLinks wil culturele evenementen in openlucht en landschap ook na Culturele Hoofdstad 2018 stimuleren en faciliteren
  • GroenLinks wil het bibliotheekwerk en innovatie op dit vlak blijvend ondersteunen
  • GroenLinks wil de deelname van alle kinderen aan cultuur en sport bevorderen door samenwerking van de gemeente met landelijke en provinciale cultuur- en sportfondsen.
  • GroenLinks wil  een solidair minimabeleid: gezinnen met een minimuminkomen moeten kunnen blijven meedoen aan sport en cultuur.