De gemeentelijke organisatie
De inrichting van de ambtelijke organisatie vereist voortdurend aandacht voor efficiënte en effectieve bedrijfsvoering. Hieraan wil GroenLinks een taakstelling koppelen. De opdracht is dan een productiviteitsstijging, gekoppeld aan verduurzaming. Voor burgers en bedrijven moeten doorlooptijd en kosten van gemeentelijke producten omlaag. Dat kan gemeten worden.
Er zijn veel mogelijkheden om aan deze opdracht te voldoen. We noemen er twee specifiek:
- Betere samenwerking tussen gemeente, haar bewoners en maatschappelijk organisaties. Bewoners willen en kunnen best dingen zelf doen. De gemeente kan actief zaken overdragen aan bewoners, juist op die punten waar bewoners/wijken zelf om vragen. Bijvoorbeeld het overnemen van klein groen in beheer door bewoners. GroenLinks wil dat de gemeente het ‘Right to challenge’, inmiddels wetgeving geworden, actief uitdraagt.
- Verduurzaming van het inkoopbeleid van de gemeente kan, zeker op iets langere termijn, ook tot kostenreductie leiden. GroenLinks wil dat de gemeente deze afweging bij alle inkopen expliciet maakt.
Actiepunten:
- GroenLinks wil een productiviteitstaakstelling voor de gemeentelijke organisatie en huisvesting.
- GroenLinks wil dat de gemeente haar inkoopbeleid maatschappelijk verantwoord en duurzaam uitvoert, o.a. door de gemeentelijke organisatie (o.a. gebouwen en vervoer) versneld energieneutraal te maken.
Heffingen
Als gevolg van de toegenomen productiviteit kunnen de leges verlaagd worden. Bij heffingen pleit GroenLinks voor het principe dat de gebruiker betaalt en dat de bespaarder beloond wordt. De opslag OZB-belasting wil GroenLinks dan ook gekoppeld zien aan het energielabel van het pand/gebouw. En de saneringsheffing op vervuilde waterlozingen wil GroenLinks verhogen.
Afvalvermindering en betere scheiding moet beloond worden. Met het te dure Project ‘Samen halen we alles eruit’ wordt gestopt. De gemeente werkt wel mee aan het veel effectievere en goedkopere ‘Ho net yn’e Kliko.’ Dat past bij een gemeente met actieve bewoners.
Actiepunt:
- GroenLinks wil dat de gebruiker betaalt. En andersom dat de bespaarder wordt beloond.
- GroenLinks wil dat de leges verlaagd worden.
- GroenLinks wil de OZB koppelen aan het energielabel (voor bewoners en bedrijven).
- GroenLinks wil dat bedrijven die vervuild water lozen, een hogere saneringsheffing betalen.
- GroenLinks wil dat de gemeente stopt met de campagne ‘Samen halen we alles eruit’ en bewonersinitiatieven rond ‘Ho! Net yn’e Kliko’ actief ondersteunt
Investeren
Investeren in wijk- en dorpsvoorzieningen loont. Het bevordert duurzaamheid en gemeenschapszin, het gevoel dat we samen verantwoordelijk zijn voor elkaar en voor de omgeving. Dat moet bijvoorbeeld tot uiting komen bij de bibliotheken en zwembaden. En bij het bereikbaar houden van stortplaatsen en milieustraten. Dat voorkomt milieuschade.
Grootschalige projecten worden vaak royaal gesubsidieerd vanuit Rijk of Provincie. We vergeten dan gemakkelijk dat deze ook een even grote bijdrage van de gemeente vragen. Kortom: klein is ook hier het nieuwe groot. Wij investeren liever in kleinschalige en nabije projecten dan in megaprojecten die weliswaar subsidie opleveren maar ook gemeentelijk grote kosten met zich meebrengen.
Investeren in energieneutraliteit moet overal.
De grote opgave voor de komende decennia wordt om ‘van het gas af te komen’. In de omschakeling naar gasloos en energieneutraal moet de gemeente het voorbeeld geven en een voortrekkersrol vervullen. Ook dit vergt investeringen.’
Mobiele en digitale communicatie speelt een steeds grotere rol in ons leven en werken. Ook de gemeente zet fors in op digitale communicatie. Snelle internetcommunicatie en goede mobiele bereikbaarheid is van groot belang. Dat kan door glasvezel, maar mogelijk biedt nieuwe technologie wel een betere en goedkopere oplossing.
Actiepunten:
- GroenLinks wil energieneutraliteit in de hele gemeente krachtig doorzetten door te investeren in energieproductie en energiebesparing in alle gemeentelijke gebouwen en middelen (plaatsen van warmtepompen en panelen, led verlichting en elektrisch vervoer.).
- GroenLinks wil actief beleid van de gemeente om bewoners, corporaties en bedrijven te stimuleren ‘van het gas af’ te gaan.
- GroenLinks wil geen kostbare projecten die als enige reden hebben: we kunnen er subsidie voor krijgen.
- GroenLinks vindt dat de gemeente moet stimuleren dat er een goede en dekkende infrastructuur voor mobiele en digitale communicatie is.
Betaalbaar wonen
Onze gemeente is geen krimp- of anticipeerregio. Toch hebben we er in sommige dorpen mee te maken. Er tegen vechten heeft geen zin. Er op anticiperen is noodzakelijk. GroenLinks wil dat de gemeente zorgt dat sociale huurwoningen in voldoende mate aanwezig blijven, ook in de dorpen.
Actiepunt:
- Met woningbouwcorporaties bindende afspraken maken voor behoud van voldoende huurwoningen