Transportschaarste
Fryslân heeft de afgelopen jaren een flinke economische ontwikkeling doorgemaakt.
Er kwamen nieuwe bedrijven, bestaande bedrijven breidden uit, er zijn, in een aantal grotere plaatsen, veel nieuwe woningen gebouwd en de zuivel- en toeristensector hebben niet stilgezeten.
Daarnaast is men in onze regio heel actief met de opwekking van duurzame energie.
De vraag naar elektriciteit en de behoefte om opgewekte energie terug te leveren wordt steeds groter, terwijl de capaciteit van het netwerk hiervoor niet toereikend is. Voor een deel van onze regio is de maximaal beschikbare capaciteit bereikt. Om het op te lossen investeert Liander grote bedragen in het netwerk en in slimme oplossingen. Maar veel oplossingen zijn helaas niet snel gerealiseerd.
Er ontstaat transportschaarste.
Enkele grootverbruikers moeten wachten met uitbreiding tot het net verzwaard is.
Grootschalige opwek van energie kan voorlopig op veel plaatsen niet gerealiseerd worden.
Voor kleinverbruikers; huishoudens die zonnepanelen willen plaatsen zijn er nog geen problemen. Wel is de verwachting dat de burger/consument gaat betalen voor de investeringen in het netwerk.
Vooruit zien.
De gemeenten en de provincie staan voor een gigantische opgave plannen te maken om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken.
Er zal nog veel meer vraag komen naar elektrische energie, denk alleen maar even aan al die warmtepompen of de elektrische auto’s die hun energie vragen.
Waar en op welke manier moet de duurzame energie opgewekt worden?
Dit vraagt om een visie van de politiek, maar ook om een regie-rol. (plannen maken)
Gemeenten, provincie en netbeheerder zullen samen de handen ineen moeten steken om de doelstelling energieneutraal te worden kans van slagen te geven.
Thomas van Dijk, raadslid voor GroenLinks