Persbericht

GroenLinks keert zich tegen de plannen van de provincie voor het ontwikkelen van massale
windmolenparken in het IJsselmeer en op de kop van de Afsluitdijk. Onze bezwaren zijn zowel procedureel als inhoudelijk.

GroenLinks is een groot voorstander van vergroenen van de economie onder andere door het overgaan op wind- en zonne-energie. Voorwaarden die we hieraan stellen zijn: participatiemogelijkheden voor bewoners en draagvlak onder de bevolking. GroenLinks is van mening dat het ontwikkelen van windenergie in Súdwest-Fryslân (SWF) niet van bovenaf opgelegd moet worden, maar juist van beneden af georganiseerd kan en moet worden. Binnen de grenzen van SWF heeft al eerder zo’n ontwikkeling plaatsgehad, zoals windpark A7. Ook elders in Friesland zijn dit soort ontwikkelingen in verschillende fasen te melden. We vinden het uiterst laakbaar dat met name de dorpen (dorpsbelangen) niet in het voortraject zijn betrokken en pas heel laat, vlak voor einde van de inspraaktermijn, de reikwijdte van de ontwerp-structuurvisie tot zich konden laten doordringen. De positieve grondhouding binnen het gebied ten aanzien van windenergie kan wel ineens verdwenen zijn.

Bovendien blijkt de gebiedsgrootte opeens van een andere orde te zijn dan gedacht. Bij behandeling van plannen rond windenergie binnen SWF is een belangrijks aspect dat onder de kop Afsluitdijk steeds de projecten Hiddum/Houw en A7 bij wegrestaurant Zurich werden verstaan. Nu blijkt het ineens om een veel groter gebied tussen Makkum-Harlingen-Bolsward te gaan.

Inhoudelijk richt ons bezwaar zich tegen de grootte, de omvang, de plaats en de hoogte van de windmolens. De schade aan natuur en landschap zal aanzienlijk zijn. Het park grenst aan het werelderfgoed de Waddenzee en bevindt zich in de unieke oude Marneslenk met de Pingjumer Gulden Halsband. De weidsheid van het waddengebied en de slenk worden aangetast. Bovendien bevinden de molens zich op een van de belangrijkste trekvogelroutes van Europa.

Vanuit het oogpunt van leefbaarheid zijn dorpsmolens belangrijk, omdat met de opbrengst veel dingen voor een dorp kunnen worden geregeld die de leefbaarheid sterk bevorderen. Ook versterkt een gezamenlijke molen het wij-gevoel in een dorp. Bijkomend feit: vaak wordt de opbrengst van de molens ingezet voor duurzaamheidsmaatregelen in de dorpen. Duurzame energie voor duurzame maatregelen!

Aan de basis van dit plan lijkt een ondoordacht politiek compromis ten grondslag te liggen: dat van FNP, PvdA en CDA. Het is een coalitieakkoord, waarbij de FNP eigenlijk geen windmolens meer wilde. Het compromis is concentratie op drie plaatsen. Door dit ondoordachte plan zijn bewoners van de ‘lytse bouhoek’ de klos. En dat niet alleen. Ook de toeristische sector van Makkum en Bolsward worden hard getroffen.

GroenLinks zal alles doen om dit onzalige plan van de provincie tegen te gaan. Het college van GS zal de inspraakreacties verzamelen. Haar reactie daarop zal daarna voor instemming aan de provinciale fracties voorgelegd worden. Er is dus ruimte voor aanpassing van de provinciale plannen.

GroenLinks SWF en Grienlinks Provincie Fryslân