Tijdens de Raadsvergadering van 3 oktober kwamen er twee voor GroenLinks belangrijke onderwerpen aan de orde. Hieronder lees je een verslag en ons standpunt.
Nij Ylostins IJlst
Wethouder Faber (Groenlinks) had goed nieuws te melden over Nij Ylostins. Er waren veel belanghebbenden aanwezig in de raadzaal. Ze wilden, zoals ze in meerdere gesprekken duidelijk gemaakt hadden, meer duidelijkheid over de toekomst van het gebouw en de bewoners. Onder andere de FNP had daar ook vragen over ingediend. De raad heeft in eerder stadium al het college gevraagd de regierol op zich te nemen en te zorgen voor goede communicatie.
Wethouder Faber aan dat sindsdien afgesproken is met elkaar te praten en niet via de pers. Partijen stelden wel voorwaarden vooraf en daarom was het moeilijk om alle partijen aan een tafel te krijgen. Daarover is de raad geïnformeerd.
Ondertussen zijn de gesprekken toch op gang gekomen. Patyna (zorg) en Elkien (wonen) hebben aangegeven dat de huidige én nieuwe bewoners in IJlst kunnen blijven wonen. Bewoners worden uitgenodigd om deze plannen met elkaar vorm te geven. Punt van aandacht blijft wel de leegstand in Nij Ylostins. De gemeente blijft de regie houden.
GroenLinks is blij met deze toezegging.
Rolpael Workum
Onlangs is de nieuwe Rolpael geopend, gebruikers gaven aan (in de kranten) dat het mooi geworden is en dat je er nu goed kunt zwemmen. Prima, want dit is al met al vanaf het begin een bijzonder project geweest. Right to Challenge geeft onze bewoners de mogelijkheid zelf een initiatief op te pakken en samen met de gemeente uit te voeren. Dat is hier gebeurd. De gemeente draagt bij aan de bouwkosten, staat garant en geeft een exploitatiesubsidie.
De financiering is verschillende keren in de raad geweest, er moest geld bij. Ondanks heldere afspraken in de raad over het totaalbedrag (1,192 miljoen) bleek bij de voltooiing van het zwembad dat er een groot tekort was: 625.000 euro. Dat had met name te maken met de kosten van de infrastructuur van het zwembad in combinatie met de sportvoorzieningen en de scholen. Een deel van het geld was al uitgegeven (187.500 euro) zonder de raad om toestemming te vragen. Klaas Jan Semplonius diende naar aanleiding van deze gang van zaken diverse moties in.
Waarom ging het nu mis? Hoe kon het tekort zo oplopen? Waarom heeft wethouder Wielinga de raad pas zo laat op de hoogte gebracht? Najaar 2018 was immers al bekend dat het door de raad ter beschikking gestelde bedrag niet genoeg was.
Wethouder Wielinga gaf aan:
- Dat ze de raad in een keer goed had willen informeren en dan ook alles op een rij had willen hebben
- Dat de raad via de Berap een waarschuwing had gekregen dat de bouw duurder zou uitvallen
- Dat de bouw van het zwembad zelf (het gebouw) wel binnen de begroting is gebleven, maar dat de infrastructuur eromheen om velerlei redenen duurder uitgevallen was.
Het standpunt van GroenLinks:
Wij vinden het jammer dat zo’n bijzonder initiatief na de feestelijke opening toch een beetje een treurig vervolg krijgt. Het zijn niet bewoners (die een Stichting hebben opgericht) die hiervoor de zwarte piet moeten krijgen. Integendeel. Initiatiefnemers, ook voor nieuwe Right to Challenge projecten moeten juist beschermd worden. Daarom moeten er van tevoren heldere afspraken gemaakt worden wie waarvoor verantwoordelijk is, wie wat moet betalen. Een ruim risicobedrag moet onderdeel van de begroting zijn. De initiatiefnemers moeten daarbij niet overvallen worden door bureaucratische rompslomp of verwijten achteraf. Wel is het belangrijk goed door te spreken waaraan je begint.
Bij grote projecten moet voor de raad duidelijk zijn of alle kosten meegenomen zijn; bij het aanvraag van een krediet kan niet alleen het gebouw bedoeld worden, ook bijkomende kosten (personeel, infrastructuur e.d.) moeten vanaf het begin als een geheel gepresenteerd worden. De raad moet onmiddellijk geïnformeerd worden bij overschrijdingen. Alleen dan hebben nieuwe projecten ook kans van slagen.
Ondertussen wensen wij alle zwemmers, sporters en de scholen heel veel plezier met hun nieuwe onderkomen.
Angeline Kerver