Je kunt op verschillende manieren naar de uitslag van de verkiezingen kijken. Onderstaand commentaar van Peter Bijker is me uit het hart gegrepen.
Angeline Kerver

 

Verkiezingen (uitslagen) lijken volgens een autonoom proces te verlopen. Politieke partijen doen hun best en kijken ernaar. Uitslagen zijn nauwelijks te voorspellen. Alles kan op ieder moment anders zijn. Dramatisch was het verlies van GroenLinks van tien naar vier zetels. Ik ben er ziek van geweest, hoewel geschiedenis zich vaak herhaalt en ik daarom voorbereid moest zijn. Je hebt het beste programma, een geweldige lijsttrekker en toch werd het klote. Als oud-linkser kwam bij mij de herinnering weer boven van het absolute verlies van de CPN met Ina Brouwer als lijsttrekker. Een bevlogens mens in een veranderende maatschappij.

Waarom kiezen de kiezers wat ze kiezen? Naar mijn overtuiging wordt dit bepaald door de omgeving, onderverdeeld in economische, sociale en culturele factoren. Redeneert de kiezer dan niet volgens de opvatting van Dick Swaab die zegt dat de mens zijn brein is? Dan zou je kunnen concluderen dat er objectieve afwegingen kunnen worden gemaakt volgens een logisch werkende software van de hersenen. Helaas is dit niet zo! Wij zijn voor een groot deel onze omgeving (Sam Sommers: ISBN 9789490574370). We bekijken alles in een context van onze omgeving. Door de groepsdruk doen we mee met onze omgeving. Aan wedstrijden meedoen, winnen, de beste zijn, groot succes hebben, populair zijn, dat is wat telt. Het leven wordt een grote ratrace waarin winners maar ook losers zijn. Ik hoor zelfs mijn kleinkinderen dit vreselijke woord gebruiken voor niet geaccepteerde leerlingen. Tv, internet, radio, geschreven media, ze houden zich in verkiezingstijd vooral bezig met de race. Niemand wil meer verliezen of kan verlies dragen

Een partij zoals GroenLinks, met idealen over een nieuwe groene en rechtvaardige maatschappij, hoorde vanaf het begin tot het verliezerskamp. Irona Groeneveld (GrienLinks provincie) geeft twee oorzaken aan: gedonder in de partij en strategisch stemgedrag. Volgens mij zijn dit afgeleiden van het niet kunnen of willen verliezen. Gedonder is er altijd in de linkse beweging en geeft juist aan dat verschillen van mening mogelijk is. Tofik Dibi is niet bepaald mijn keuze, maar prachtig zo’n iemand erbij! Strategisch kiezen. Iedereen weet toch dat dit onzin is. Je bent idealist en steunt een programma of niet. Wellicht is voor een aantal kiezers GroenLinks iets van luxe voor betere tijden. Wanneer ik de Volkskrant lees en verneem waarom singelmensen in Amsterdam en mensen in Utrecht uit de Vogelenbuurt niet meer op GroenLinks stemmen, zakt mijn broek af. Lokaal gezeur wordt verhaald op de landelijke politiek.

Een duurzame economie is mogelijk. Zie onze oosterburen waar de CDU omgegaan is en waar de Groenen een voortrekkersrol spelen. Laten wij ons echte verliezers tonen en niet krampachtig proberen kiezers terug te winnen. Met groot elan en idealisme zullen we onze koers varen die door Jolande Sap al naar links is ingezet! 

Peter Bijker (68 jaar)
(steun)fractie GL SWF
(mede)oprichter GL Maarssen