De raad van 27 juni stond bijna helemaal in het teken van windenergie. Op de tribunes hadden bewoners van de kustplaatsen hun spandoeken uitgerold. Tegen het windpark in het IJsselmeer. GroenLinks is voor windenergie. Dat blijft zo. Het is des te treuriger dat door het optreden van het Rijk en met name de provincie de steun voor windenergie zo afgenomen is.

Daarom heeft GroenLinks in een motie gepleit voor windenergie als aanjager voor andere vormen van duurzame energie. Windenergie als onderdeel van deze energiemix.

Kleinschalig en grootschalig
GroenLinks heeft ook een pleidooi gehouden voor kleinschalige initiatieven. Wij vinden dat niet de grootinvesteerders aan de windenergie moeten verdienen - zoals in het IJsselmeerpark- maar onze bewoners. Die zien de molens in hun directe omgeving terug en moeten dus ook meeprofiteren van de winst die deze molens opleveren. De ‘lasten’? Dan ook de lusten. Windenergie kan zo ook de aanjager zijn voor regionale ondernemers, bewonersverenigingen en dorpsbelangen.

 Maar de kans is groot dat het Rijk besluit dat het windmolenpark in het IJsselmeer gewoon doorgaat. Dat kan zij doen, want op die plek gaat het om het plaatsen van meer dan 100MW aan windenergie en dat valt onder de bevoegdheid van het Rijk. Voor onze gemeente is het dan van groot belang zo lang mogelijk aan de onderhandelingstafel te zitten en er zoveel mogelijk voordeel uit te slepen voor ons en onze bewoners. Het moet niet zo zijn dat er over ons hoofd heen besluiten genomen worden, zodat wij straks met lege handen achterblijven. Want dan wordt iedere positieve benadering van windenergie de nek omgedraaid. En dan hebben we pas écht reden om te protesteren.

 PS: In de Leeuwarder Courant stond dat GroenLinks de solitaire molens niet wil opruimen. Dat is een misverstand. GroenLinks pleit waar het kan voor duurzaamheid. Molens opruimen die net nieuw zijn en nog meer dan voldoende produceren, moeten blijven bestaan. Anders doe je aan kapitaalvernietiging en dat past niet in een duurzame gemeente. De solitaire molens die niet meer voldoende produceren, kunnen wel opgeruimd worden.

 

Angeline Kerver, fractievoorzitter