Terugblik op de raad van 6 juni 2013

Er waren een paar belangrijke onderwerpen voor GroenLinks: visie ruimtelijke kwaliteit, Masterplan Waterstad plus (Sneek), en een kleiner onderwerp: keerlus Piet Bakkerschool.

Visie ruimtelijke kwaliteit
GroenLinks heeft een motie ingediend over de Nije Pleats-methode. Deze methode wordt als toets gebruikt bij aanvragen voor uitbreiding of nieuwbouw van agrarische bedrijven. Kern van de toets is: past de aanvraag in het landschap. De ze methode is dus geen toets op de vraag of die uitbreiding/nieuwbouw er mag komen, maar hoe. Deze methode is in een versoberde uitvoering van de provincie overgegaan naar de gemeenten.


Binnenkort praat de raad over ons buitengebied. GroenLinks vindt dat de Nije Pleats-methode hierin meegenomen moeten worden. Maar wat blijkt in de praktijk: iedereen interpreteert de methode op zijn eigen manier. Er is geen duidelijkheid over wat de normen precies inhouden, hoe we ze precies willen toepassen en handhaven. Daarop is strikte regie nodig! Daarom wil GroenLinks de uitgangspunten van de Nije Pleats-methode voor de gemeente Súdwest-Fryslân vastleggen. In een notitie moeten we aangeven hoe de gemeente Súdwest-Fryslân deze regie vasthoudt. We kiezen daarin voor eenduidige uitgangspunten. 


Op de website van de Rijksoverheid staat: “De overheid en de veehouders willen dat de veeteelt zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk wordt. Ook moet de veehouderij goed in de lokale omgeving passen. Het kabinet vindt een ongeremde groei van veehouderijbedrijven ongewenst.” Dat wil GroenLinks in onze gemeente waarmaken.

Des te vreemder is dat op D66 na (mede-indiener) geen van de overige partijen de noodzaak om het eerst eens te worden over de uitgangspunten van de Nije Pleats-methode inzag. Niet nodig, dat komt wel als we over het buitengebied praten, zo was de conclusie. De raad kiest dus in meerderheid voor de babylonische spraakverwarring. Zo kan iedereen uit de Nije Pleats-methode halen wat hem het beste uitkomt. Of dat een duurzame en diervriendelijke veeteelt dichterbij brengt….


Masterplan Waterstad plus (Sneek)
GroenLinks heeft een amendement ingediend om het onderzoek naar de watergang tussen de Geeuw en de Woudvaart te stoppen. Door er nu mee te stoppen, geef je de bewoners duidelijkheid. De gemeente staat voor een grote uitdaging haar financiën in de komende jaren op orde te houden. Niet alleen vanwege de aanhoudende bezuinigingen, ook vanwege de risico’s waarmee de gemeente in de komende jaren rekening houdt. Dat vraagt om een sobere houding ten opzichte van grote projecten. We zullen zorgvuldig moeten kiezen waaraan we ons geld gaan uitgeven. De watergang en bijbehorende aanpassingen zullen miljoenen vragen. GroenLinks vindt dat we het geld beter kunnen investeren in voorzieningen die nu onder vuur liggen: dorpshuizen, zwembaden en laatst nog: de bibliotheken.


Tijdens de twee commissievergaderingen waarbij dit onderwerp op de agenda heeft gestaan, is ingesproken door bewoners van de Potterzijlflat. Daarbij werd duidelijk dat de bewoners na jarenlange overlast vanwege de bouw van de rondweg geen waterpassage onder of om hun flat willen. Ze hebben daarvoor vele argumenten aangevoerd, zowel wat betreft de gevolgen voor hun woongenot en woonomgeving als het project zelf. Aan die bezwaren moeten we tegemoetkomen. Ook de wijkvereniging is alleen (kortstondig) voorlopig zeker van een onderkomen. GroenLinks kiest voor andere prioriteiten en daarmee dienen we de belangen van alle bewoners.

Ook hierin stond GroenLinks (op mede-indiener Totaal Lokaal na) alleen. Onderzoek is altijd handig. Zelfs het niet doorgaan van de watergang is een optie, zei wethouder Akkerman. Alom werden de plannen geprezen. Een project waarmee Sneek zich echt op de kaart zet, een grote blikvanger. Dat de exploitatie nog niet rond is, dat het zoveel geld kost, daar maakt de meerderheid van de raad zich later pas zorgen over. Als het te laat is…?


Keerlus Piet Bakkerschool
Voor GroenLinks is één ding het meest belangrijk: verkeersveiligheid in de Hemdijkbuurt in Sneek. Er liggen twee alternatieven, die beide hetzelfde willen: verkeersveiligheid.  De bewoners van de Aalscholverlaan willen de busjes laten doorrijden, daarmee vermindert de druk op deze straat. Een visie die gedeeld wordt door het wijkpanel. Het college komt met het voorstel voor een keerlus voor de Piet Bakkerschool.


Verkeersveiligheid willen we allemaal. Dat die busjes er rijden, is een gegeven. Straks komen er zelfs nog meer als de leerlingen uit Bolsward erbij komen. Hoe leid je dat in goede banen?Rondom de Piet Bakkerschool en in de wijk krioelt het van kwetsbare verkeersdeelnemers, met name schoolkinderen die naar een van de twee vestigingen van Bogerman gaan. Daar moeten taxibusjes zo min mogelijk tussen komen. De tijden van naar school gaan en weer naar huis zijn de piektijden. In de visie van GroenLinks moeten de taxibusjes langs de kortste weg de wijk in- en uitgaan. Zich zo weinig mogelijk mengen met die kwetsbare verkeersdeelnemers. De taxibusjes zijn het snelste weer weg als we de keerlus aanleggen. Op die manier is er één weg in en één weg weer terug. Wij moeten er niet aan denken dat de taxibusjes langer in de wijk tussen fietsers en voetgangers zitten.

En dat gebeurt als de taxibusjes doorrijden. Daar komen ze terecht in een stuk van de wijk dat veel onoverzichtelijker is. Daar loopt en fietst de schooljeugd, vaak zonder acht te slaan op wat er aan verkeer komt. Bij het doorrijden moeten de taxibusjes de wijk uit: of weer via de Hemdijk of via de Leeuwarderweg. Beide leveren mogelijk gevaarlijke situaties op met stagnaties als gevolg. Je verplaatst het probleem naar dit stuk van de wijk. Voor GroenLinks geeft de doorslag dat er zo weinig mogelijk in de wijk rondgereden wordt en dat de taxibusjes via de kortste route de wijk weer uitgaan. Daarom steunt GroenLinks het collegevoorstel.


Angeline Kerver, fractievoorzitter