De gevarieerde organisaties, van waterschap tot GGD, hebben elk hun specifieke uitdagingen op het gebied van klimaatveranderingen. Door deze klimaatadaptatieprojecten, verspreid over het hele land, te monitoren en gezamenlijk te evalueren, kan ontdekt worden wat het beste werkt in welk gebied. Het doel van het programma is het versnellen van de uitvoering van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS) en het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie (DPRA). Voor het programma LIFE-IP NAS is in totaal 17 miljoen euro nodig. De betrokken organisaties dragen zelf ruim 7 miljoen euro bij.
Wat betekent dit voor Súdwest-Fryslân?
Overal laten klimaatveranderingen hun sporen na en ook in Súdwest-Fryslân zijn de gevolgen van klimaatverandering merkbaar. De recente wateroverlast in Woudsend maar ook in Sneek hebben de aandacht. Wethouder Erik Faber benadrukt de meerwaarde voor Súdwest-Fryslân: “Meedoen aan het Life-IP project geeft onze gemeente de kans om mee te doen en te praten op Europees niveau met uiteindelijk doel om dergelijke problematiek in onze eigen gemeente grondig aan te pakken.” Súdwest-Fryslân hoopt door samenwerking met andere overheden in binnen- en buitenland, een voorbeeld te kunnen zijn voor andere gemeenten.
Wat is klimaatadaptatie?
Het klimaat verandert door opwarming van de aarde. Enerzijds worden er maatregelen genomen om die klimaatverandering tegen te gaan of te remmen, door minder broeikasgassen uit te stoten en duurzame energie op te wekken. Anderzijds zijn bepaalde veranderingen al onomkeerbaar en worden er aanpassingen gedaan om hier mee om te gaan. Extremer weer, oftewel hevige regenbuien maar ook lange periodes van droogte, zijn voorbeelden van veranderingen die we nu al merken. Dat inspelen op de veranderingen die er al zijn, heet klimaatadaptatie. Voorbeelden van klimaatadaptatie zijn dijken verstevigen, rivieren verbreden en steden en dorpen voorzien van meer groen.