Daar hebben we procedures voor en die stellen dat een vergunningsaanvraag voor een groot evenement 14 weken van tevoren moet worden ingediend. En een evenement in de Sneekweek sowieso voor 1 maart. In de officiële bekendmaking van de ontvangst van de vergunningsaanvraag (op 20 juni), stond zelfs vermeld dat het op dit moment nog niet mogelijk was om bezwaar te maken en dat mensen daarmee moesten wachten totdat er op de aanvraag besloten was. Volgens ons onjuist, omdat zienswijzen juist moeten worden ingediend vóórdat de vergunning al dan niet wordt verleend.
Tijd dus voor vragen hierover aan de burgemeester.
Die gaf aan dat er inmiddels al 100 zienswijzen zijn binnengekomen, indienen kon tot en met 4 juli, en dat daarna bezwaar maken zeker mogelijk is. Omdat de termijn tussen het al dan niet verlenen van de vergunning en de start van het festival buitengewoon kort is. De burgemeester gaf aan dat belanghebbenden die bezwaar hebben, om een voorlopige voorziening kunnen vragen bij de rechtbank in een soort spoedprocedure.
Wij hopen natuurlijk dat deze route niet nodig is en dat er toch een manier wordt gevonden om het feest door te laten, zodanig dat de omwonenden ermee kunnen instemmen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eindtijd te vervroegen, het aantal dagen in te perken of het opzetten van een schadefonds voor mensen wiens (tuin)spullen worden vernield door de feestgangers.
Empatec
Het volgende agendapunt was Empatec: de sociale werkvoorziening van zes gemeenten in de Zuidwesthoek. Vanwege sinds 2015 teruglopende subsidie-inkomsten vanuit het Rijk, heeft Empatec gevraagd om een structurele verhoging van de bijdrage per socialewerkplaatswerknemer, kortweg SW’er. Die bijdrage is al sinds de start €500 per werknemer per jaar en Empatec heeft eigenlijk €2000 nodig. In 2019 is deze tegemoetkoming al een keer eenmalig gegeven en het college stelde voor om het in 2020 weer eenmalig te geven. Volgens ons geen goed plan: deze kosten zijn onvermijdelijk en de reden en hoogte van het gevraagde bedrag zijn goed onderbouwd door Empatec. Omdat wij vinden dat de mensen van en bij Empatec niet geholpen zijn door de onzekerheid van elk jaar weer opnieuw dit bedrag aan te moeten vragen en elk jaar weer opnieuw een discussie daarover te moeten voeren, stelden wij per amendement voor om dit bedrag nu structureel te maken. Ook voor de gemeente zelf een stuk praktischer: je weet elk jaar waar je aan toe bent en kunt er rekening mee houden in onze eigen meerjarenbegroting. Ook de andere vijf gemeentes die deelnemen aan Empatec, hebben allen ingestemd met de structurele verhoging. Door de wijze waarop Empatec juridisch in elkaar steekt, namelijk als een ‘gemeenschappelijke regeling’, zou het ook nog eens mogelijk zijn dat deze gemeenschappelijke regeling de deelnemers verplicht tot het structureel verhogen. Alle gemeentes zijn namelijk lid van deze gemeenschappelijke regeling en met vijf van de zes gemeentes die wel voor stemden, krijg je ook een rare verhouding binnen deze GR. Het is beter als de raad zelfstandig beslist om hiermee in te stemmen.
Het amendement werd mede-ingediend door D66, GBTL en de Wind en kon gelukkig ook op steun rekenen van de PvdA en de FNP. Daarmee was er een meerderheid van 19 stemmen voor en hebben we Empatec de steun kunnen toezeggen die het verdient!