In de beginperiode van de nieuwe gemeente moet er nog veel beleid op elkaar afgestemd worden. Wat in de ene gemeente gewoon was, was dat in een andere niet. Dat betekent dat er in de komende tijd heel veel verordeningen (zeg maar de juridische basis onder veel gemeentelijk handelen) de revue passeren. Soms zijn dat akkoordstukken, bijvoorbeeld omdat de verschillende verordeningen (nagenoeg) gelijk zijn. Voor Groenlinks was er reden om bij twee verordeningen stil te staan: de ligplaatsenverordening en de verordening bezwaarschriftencommissie.
De ligplaatsenverordening komt in de eerstvolgende commissie dorp, stéd en plattelân aan de orde. Reden: er is in Bolsward veel te doen geweest om de vaste ligplaatsen. Groenlinks wil meer garanties om betrokken/geïnformeerd te worden over nieuw beleid hierover. We dienen zonodig een amendement in om garanties hierover te krijgen.
De bezwaarschriftencommissie moet zo snel mogelijk aan het werk, omdat er inmiddels meer dan 40 bezwaarschriften liggen. Bij deze conceptverordening constateert groenlinks dat er technische en juridische onvolkomenheden in staan. Bovendien: in het concept kiest het college de leden en de verdeling van de leden over de kamers. Groenlinks vindt dat een bevoegdheid van de raad. Omdat de voorbereidingstijd voor deze raad te kort was – wij kregen pas 1 dag voor de vergadering antwoord van de ambtenarij – hebben wij een amendement ingediend om de conceptverordening slechts voor maximaal drie maanden vast te stellen. In de commissie komt de verordening opnieuw aan bod, inclusief alle technische, juridische en principiële aspecten. Dit amendement is raadsbreed gesteund.
Nog een laatst opmerkelijk iets. Totaal Lokaal heeft een motie ingediend waarbij het college opgeroepen wordt een brief naar het ABP (pensioenfonds) te sturen met daarin het dringende verzoek niet langer de pensioengelden die aan hen zijn toevertrouwd te investeren in bedrijven die zich met kernwapens bezighouden. Na een korte discussie tussen met name CDA en de oppositie is er gestemd. Ook de Partij van de Arbeid stemde, zonder stemverklaring, tegen deze motie! Andere (o.a. CDA, Gemeentebelangen, CU) gaven wel aan waarom ze tegenstemden. Groenlinks heeft de motie gesteund. De motie is verworpen.