(Bron: LC 9-3-2021)
Naast de in december door de hele raad aangenomen motie om een uitgebreid onderzoek door een commissie uit de raad te laten doen naar de financiële problemen bij werkbedrijf Empatec, lag gisteren ook het voorstel voor om dit door de rekenkamer te laten doen. Het fractievoorzittersoverleg was er niet uitgekomen. Daarom lag er nu een voorstel voor rekenkameronderzoek.
Tegenstanders hiervan dienden een amendement in om vast te houden aan de raadsenquête. Dit amendement was ingediend door Semplonius, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Bij de stemming sloten GBTL en zeven CDA’ers zich hierbij aan. De rekenkamer onderzoek laten doen had de voorkeur van PvdA, FNP, Poeisz-Zijlstra en drie CDA’ers. Dit waren Petra van den Akker, Douwe Attema en Uilkje Attema.
De partijen die de raadsenquête ondersteunen noemden het jammer dat er twijfel is ontstaan over het inzetten van dit instrument. Volgens Angeline Kerver van GroenLinks is er geen beter moment om tot een raadsenquête over te gaan dan nu. ,,Je maakt een statement en je neemt je verantwoordelijkheid.’’ Zij wees erop dat een dergelijk onderzoek veel meer in de openbaarheid plaatsvindt dan een rekenkameronderzoek. De VVD vond dat wie A zegt ook B moet zeggen. Deze partij vindt dat de rekenkamer later wel een rol zou kunnen hebben om te onderzoeken of de gemeenteraad goed gehandeld heeft.
De PvdA vindt de kosten van een raadsenquête, 150.000 euro, de belangrijkste reden om voor de rekenkamer te kiezen. Fractievoorzitter Johan Feenstra wees erop dat er al twee dure onderzoeken zijn gedaan. Daarmee was volgens hem al 100.000 euro gemoeid. Nog eens 150.000 euro daarbij is volgens hem niet uit te leggen. De FNP wees ook op de bestaande onderzoeken en de kwaliteit van de rekenkamer.
De raadsenquête is het zwaarste middel dat de gemeenteraad kan inzetten bij het uitoefenen van zijn controlerende taak. In Friesland maakte alleen de raad van Smallingerland er gebruik van bij het debacle rondom de vernieuwbouw van schouwburg De Lawei in Drachten.
Toelichting door Angeline Kerver, onze fractievoorzitter.
GroenLinks is voorstander van een raadsenquêtecommissie, die onderzoek doet naar de situatie rondom Empatec. Er is sprake van grote schulden (miljoenen), die onlangs door de verschillende gemeentes zijn aangevuld. Deze schulden lijken als een donderslag bij heldere hemel over ons gekomen te zijn. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, maar nog steeds is het ontstaan ervan onduidelijk. Wie wist wat wanneer en wat is er met die kennis gedaan, welke processen hebben er allemaal een rol gespeeld? Daarom heeft de raad van SWF in december bijna raadsbreed (op de PvdA na) ingestemd met een raadsenquête. De motie hiervoor was op initiatief van Klaas Jan Semplonius.
In de vergadering van 8 maart zijn aan de raad twee mogelijkheden voorgelegd:
- Een alternatief voor een enquête: namelijk een onderzoek door de rekenkamer. Daarbij kan de raad als klankbord dienen, maar verder speelt zij geen rol.
- Of het instellen van een enquêtecommissie, die met ondersteuning van deskundigen, zelf onderzoek doet, eigen bestuurders in het openbaar onder ede hoort en anderen betrokkenen kan uitnodigen om voor de commissie te verschijnen.
GroenLinks is voorstander van een zo groot mogelijke openheid. Bovendien maak je als raad een statement, je neemt je verantwoordelijkheid. Een raadsenquête is een zwaar middel. De situatie bij Empatec vraagt om dit zware middel. De raad heeft met 20 tegen 15 stemmen voor de enquêtecommissie gekozen.
De enquêtecommissie bestaat uit de volgende personen: Klaas Jan Semplonius (lijst Semplonius), Pieter de Vries (CDA), Lianne van der Wal (VVD), Ger Schoustra (CU) en Angeline Kerver (GL).