(Bron: LC 9-3-2021)
De PvdA gaf aan dat er wel breder gekeken mag worden, GBTL, ChristenUnie en D66 vonden dat andere plekken onderzocht moeten worden.
Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft nadrukkelijk naar de wijk Noorderhoek gevraagd, aldus wethouder Mark de Man. Volgens hem ligt alles nog open en is het uiteindelijk aan de raad om te beslissen. In een definitieve vorm komen er duurzame stenen gebouwen en is er plek voor 450 mensen in plaats van de 600 die nu mogelijk is.
Volgens Rinske Poeisz-Zijlstra van de gelijknamige fractie zitten er op dit moment 559 bewoners in het azc, van wie iets minder dan de helft uit gezinnen bestaat en iets meer dan de helft uit alleenstaande jonge mannen. De toename van alleenstaande mannen is één van de bezwaren uit de wijk.
De fracties tekenden aan dat instemmen met het onderzoek niet betekent dat ze instemmen met de komst van een permanent onderdak voor asielzoekers. Dat hangt allemaal af van het haalbaarheidsonderzoek waarover CDA, GroenLinks en FNP een motie indienden, die het college overnam. Daarin staan voorwaarden voor het onderzoek. De belangrijkste daarvan is een draagvlakonderzoek waarbij de wijk ook daadwerkelijk bezocht wordt.
Toelichting door Angeline Kerver, onze fractievoorzitter.
GroenLinks heeft in de raad van 8 maart ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar een permanent AZC in Sneek.
In de Noorderhoek staat vanaf 2016 een tijdelijke opvang voor asielzoekers (AZC). De opvang was bedoeld voor 5 jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens 5 jaar. Dat laatste is inmiddels een feit. Het COA heeft een verzoek ingediend bij onze gemeente om na deze tien jaar van deze tijdelijke opvang een permanent AZC te maken. Daarom heeft het college een voorstel voor een haalbaarheidsonderzoek van zo’n permanent AZC ingediend. Het onderzoek betreft alleen een AZC op de plek waar het nu is, dus in de wijk Noorderhoek.
In de voorbespreking in de commissie BenF heeft mevrouw Nel Veldman een indrukwekkend verhaal gehouden over de ervaringen van de buurt de afgelopen vijf jaar met het AZC. Veel positieve verhalen (vooral als het om de kinderen gaat), maar ook teleurstelling en zorgen. De samenstelling van de bewoners is veranderd: minder gezinnen en meer alleenstaande mannen. Mede daardoor is het gevoel van veiligheid in de buurt aangetast, zo vertelde zei. Er zijn in de buurt reacties gevraagd en die (rond de 70) waren zowel positief als negatief.
Wethouder Mark de Man heeft benadrukt dat het om een haalbaarheidsonderzoek gaat en dat daarmee een vestiging dus nog niet vaststaat. Dat hangt af van de uitslag van het onderzoek. Hij heeft om bouwstenen voor het onderzoek gevraagd. Welke items moeten in zo’n onderzoek aan de orde komen? Daarom heeft GroenLinks de motie van het CDA over deze bouwstenen mee ingediend.
Belangrijkste onderdeel daarvan is: draagvlak in de buurt. Daarnaast onder andere: een onafhankelijk onderzoeksbureau en de brief van de huurdersvereniging die de woonsituatie van statushouders en de vraag om sociale woningbouw in de buurt aankaart.
GroenLinks vindt het belangrijk dat wij in Nederland asielzoekers opvangen. Daarom is een haalbaarheidsonderzoek of dat in de Noorderhoek kan, gerechtvaardigd.
GroenLinks maakt zich wel zorgen over de belofte die door het COA is gedaan: 5 jaar, met een mogelijke verlenging. Breken het COA en de gemeente hun beloften niet met dit verzoek? Het antwoord is: niemand kan in de toekomst zien. Vijf jaar gelden werd verwacht dat de stroom asielzoekers op den duur zou afnemen. Dat is niet het geval. Tijden veranderen voortdurend.
Het antwoord komt van de buurtbewoners, de scholen, de politie, de supermarkt, de instellingen, die allemaal betrokken bij het onderzoek. En daarna en uiteindelijk aan de raad.