Zoals jullie waarschijnlijk hebben gehoord, heeft het kabinet samen met de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afspraken gemaakt over een alternatief stelsel voor studiefinanciering. Omdat ik weet dat veel GroenLinksers zich nauw betrokken voelen bij dit onderwerp, licht ik dit graag verder toe.

      Beste GroenLinksers,



Zoals jullie waarschijnlijk hebben gehoord, heeft het kabinet samen met de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afspraken gemaakt over een alternatief stelsel voor studiefinanciering. Omdat ik weet dat veel GroenLinksers zich nauw betrokken voelen bij dit onderwerp, licht ik dit graag verder toe.



Ik zei het in mijn vorige brief: GroenLinks koppelt idealen en ambities aan de bereidheid om kleine stappen te zetten. We zijn geen getuigenispartij. Daarom hebben we veel gesprekken met het kabinet. Onder andere over de studiefinanciering. Want wij willen dat er een eerlijker stelsel komt, hoger onderwijs dat toegankelijk is en een forse investering in kwaliteitsverbetering.

 

Nu betalen mensen met lage inkomens via de belasting mee aan de studiebeurs van mensen die later dankzij die studie een hoger inkomen krijgen. Dat is onnodig en oneerlijk. In het nieuwe stelsel blijft er een beurs in de vorm van een gift voor studenten uit gezinnen met een lager inkomen. Die wordt (maximaal) 100 euro hoger dan wat nu de aanvullende beurs is.

 

We hebben anderhalf jaar gesproken en steeds dezelfde wensen op tafel gelegd. Wij wilden een kwaliteitsverbetering en goede toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Die principiële uitgangspunten hebben we, met het verkiezingsprogramma in de hand, vertaald in vier eisen: een hogere aanvullende beurs, behoud van de ov-jaarkaart, investering van de opbrengst in het hoger onderwijs en een lager collegegeld.

 

Aan drie van de vier eisen is voldaan. De aanvullende beurs gaat met 100 euro omhoog, de OV-kaart blijft behouden, sterker nog, ook minderjarige mbo-ers krijgen er recht op, en de opbrengst wordt vanaf het eerste jaar geïnvesteerd in hoger onderwijs. Die investering is fors: voor de verbetering van de kwaliteit komt er op termijn bijna 1 miljard beschikbaar.

 

Het lager collegegeld hebben we niet binnengehaald, maar in plaats daarvan zijn de mogelijkheden om af te lossen verruimd. Daarmee hoeft het aangaan van een studieschuld voor niemand een belemmering te zijn om te gaan studeren. Gemiddeld zullen afgestudeerden niet meer dan 1% van hun inkomen kwijt zijn aan het aflossen van hun studieschuld. In ieder geval is het nooit meer dan 4%. Verdien je minder dan het minimumloon dan hoef je helemaal niet af te lossen. Nu moet dat al vanaf bijstandsniveau.

 

Kortom: ik ben tevreden over het eindresultaat. Het is in lijn met ons programma. Het is een eerlijker stelsel. Het geeft goede waarborgen voor de toegankelijkheid en investeert fors in de kwaliteit.

 

In één brief geef ik vast geen antwoord op al jullie vragen. Meer informatie over het nieuwe stelsel vind je op de site. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen.



Met vriendelijke groet,

namens de Tweede Kamerfractie



Bram van Ojik

Volg ons online