Het belangrijkste onderwerp van onze nieuwe gemeente: kernenbeleid. Vanaf het begin is door het college, de partijen, de dorpen, wijken en steden hierin veel energie gestoken. De conceptnota kernenbeleid is in de raad besproken. De nota is een weerslag, zoals het college dat ziet, van alle contacten, overlegrondes en bijeenkomsten met de verschillende belangenorganisaties en ambtenaren. Overal is de boodschap verkondigd: wij luisteren naar jullie. Wij zeggen wat we doen en doen wat ze zeggen. Klopt dat? Ja, in grote lijnen wel en zeker in de ambitie die de nota uitstraalt. Op een paar essentiële punten heeft het college niet goed geluisterd, vinden wij.
Verantwoordelijkheid
Tijdens de laatste werkconferentie maakten veel bestuursleden van wijk- en dorpsbelangen duidelijk dat de druk van de verantwoordelijkheid zwaar was. Dat was volgens hen voor sommigen ook een reden om niet tot het bestuur toe te treden. We moeten ons realiseren dat het vrijwilligers zijn die dit werk op zich nemen. Daarom moet duidelijk worden, dat niet de besturen van de wijk- en dorpsbelangen verantwoordelijk zijn voor het gemeentebeleid. Dat is en blijft de gemeente zelf. De dorps- en wijkbelangen zijn geen ‘doorgeefluik’ van de gemeente. Wel een volwaardige gesprekspartner, maar niet de enige sluis naar het dorp voor alle zaken.
Ze moeten hun eigen rol en onafhankelijkheid behouden. GroenLinks vindt dat dit aspect niet duidelijk genoeg in de nota verwoord is en heeft daarom een amendement met deze strekking op de concepttekst ingediend. Het college en de meerderheid van de raad vond dat deze intentie wel voldoende doorklonk in de nota. Het amendement haalde het dan ook niet.
Dorps- en wijkcoördinator
Deze functie was bijvoorbeeld in Wymbritseradiel al bekend. De coördinator is een belangrijke contactpersoon voor de wijk of dorp/kern. GroenLinks vindt dat de dorps- en wijkcoördinatoren niet een soort postbode van de organisatie zijn, maar meer verbinders, schakels tussen dorpen, wijken en gemeentelijke organisatie.
De gemeentelijke afdelingen blijven ook zelf hun verantwoordelijkheid houden voor communicatie en participatie (in samenwerking met of ondersteund door dorps/wijkcoördinatoren). GroenLinks vindt dat ook dit aspect niet duidelijk genoeg in de nota verwoord is en heeft daarom ook hierover een amendement ingediend. Dezelfde reactie van het college en meerderheid van de raad als hierboven.
Gebouwen
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten over de harmonisatie van de subsidiëring van dorps- en wijkgebouwen en MFC’s (multifunctionele centra) is ook duidelijk geworden dat de rol hiervan een aparte paragraaf in de nota verdient. Niet alleen omdat MFC’s anders functioneren dan de vaak wat kleinere dorpshuizen en wijkgebouwen. Ook de besturen van deze voorzieningen verdienen gerichte aandacht. Vaak is zo’n gebouw de spil van het dorp, de wijk of de stad. Vooral de financiële kant vraagt veel zorg. GroenLinks pleit ervoor hieraan speciale aandacht te schenken.
Goed luisteren is een hele kunst. Goed op de hoogte houden ook. Rollen en verantwoordelijkheden moeten duidelijk zijn. Kernenbeleid staat en valt met actieve inwoners in de dorpen en wijken zelf. In samenspraak met de raad, de gemeente en de coördinatoren.
Wij zullen de verdere ontwikkeling van het kernenbeleid positief-kritisch blijven volgen. Input van bewoners, bijvoorbeeld met ervaringen vanuit stads-, wijk- of dorpsbelangen, is daarbij erg welkom.
Angeline Kerver