Jongeren en politiek

Project Tienskip

 

Donderdag 27 februari organiseerde Tienskip een project bij Bogerman Sneek om jongeren te betrekken bij de politiek.

Tienskip heeft veel ervaring in Leeuwarden, dit is hun eerste project erbuiten.

 

Tijdens de lessen maatschappijleer is voorafgaand hieraan aandacht besteed aan de vraag: wat houdt jongeren nu bezig, waar loop je in je eigen omgeving tegenaan? Dit leidde tot een persoonlijke stelling of vraag. Iedere leerling kreeg vervolgens een democratisch paspoort met de eigen naam en de stelling. Aangevuld met o.a. de vraag wat is jouw oplossing? Wat kun je er zelf aan doen? En wie ga je benaderen om je mee te hepen. Doel was jongeren bewust maken hoe ze de politiek (en anderen) kunnen inschakelen om hun probleem op te lossen. T Liefst eindigend in een concrete actie.

Door Tienskip zijn de stellingen onder een breder onderwerp verzameld, tot ongeveer tien onderwerpen. Per onderwerp is een vrijwillige expert gevraagd de groep te begeleiden. Een van de experts was ik. Daarnaast waren er nog twee raadsleden, twee ambtenaren en jongeren die zich met politiek bezighouden.

Mijn groepje had als onderwerp verkeersveiligheid. In de bespreking bleek het vooral om fietsveiligheid te gaan: om het ontbreken van witte strepen, het ontbreken van fietspaden in het buitengebied, niet strooien in de winter, omver gereden worden, etc. De leerlingen moesten zelf met een oplossing komen: in mijn geval: het ideale fietspad, zowel binnen als buiten centrumstad Sneek.

Ze hebben zelf bedacht hoe dat eruit moest zien.

De meeste lol hebben ze nog gehad met het bedenken van de naam van de groep: Fietshelm, met als slogan: creëer je ruimte!

Angeline Kerver, raadslid voor GroenLinks