Welke wijken wanneer in aanmerking komen, hangt af van haalbaarheid en betaalbaarheid voor de inwoners. De gemeente maakt daarbij onderscheid in drie groepen.
In de eerste plaats wijken waarin al veel woningen energiezuinig zijn (energielabel A en B) en waarbij de overgang naar aardgasvrij verwarmen en koken een mooie volgende stap is.
Daarnaast kijkt de gemeente waar zij kan aanhaken of kan faciliteren bij initiatieven vanuit de gemeenschap. Hierbij valt te denken aan energiecoöperaties zoals Warm Heeg of lokale bedrijven die hun overtollige restwarmte graag inzetten als warmtebron.
De derde groep bestaat uit individuele inwoners.
Wethouder Erik Faber hoopt dat deze publicatie nog meer inwoners van Súdwest-Fryslân motiveert om zich te melden. “We bieden hen graag perspectief door passend advies te geven of een financieringsconstructie beschikbaar te stellen”. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening.
De wijken die Súdwest-Fryslân nu voor ogen heeft, staan in de Transitievisie Warmte, een document waarin ook de alternatieven voor aardgas nader worden toegelicht. “Voorop staat dat met de wijk wordt gekeken naar de beste oplossing en dat bewoners nauw worden betrokken bij de uitvoering”, aldus Wethouder Faber. Het document ligt ter inzage bij de gemeente en online (www.overheid.nl) t/m 28 juli 2021.
Inzien van de stukken?
De Transitievisie Warmte kun je inzien tot en met 28 juli 2021. Dit kan bij het gemeentelijk loket in Sneek (Markstraat 8). Je kunt het document ook digitaal inzien.