Ook een onderwerp dat voortdurende aandacht vraagt. GroenLinks houdt continu de vinger aan de pols door stukken op de agenda van de commissie Borger en Mienskip (BenM) te plaatsen en het college kritisch te volgen. We vinden het belangrijk dat de raad op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen, daarover kan meepraten en vooral ook sturen.
Er is ook actief contact met het WMO-platform en de Cliëntenraad (Werk en Inkomen). De basisvoorzieningen moeten op orde zijn en blijven en de dienstverlening klantgericht. De huishoudelijke hulpen hebben (soms) minder uren toebedeeld gekregen, maar ze blijven gewoon aan het werk.
Evaluatie en organisatie van de gebiedsteams
De gebiedsteams zijn al enige tijd aan het werk, de evaluatie vindt de komende tijd plaats en er wordt besloten over de verdere organisatie van de gebiedsteams. De huistafelgesprekken zijn goeddeels afgerond en in overleg is hulp toegekend. Dat is redelijk, maar niet overal vlekkeloos verlopen. Vooral de afstemming tussen de hulpverlener die bij de mensen thuis komt (zorg en verpleging), de overige dienstverlening (ouderen- en jongerenwerk, maatschappelijk werk) en de gebiedsteams moet nog beter geregeld worden. Echte innovatie in de Jeugdzorg blijkt een moeizaam proces.
De WMO-voorzieningen en activiteiten gaan hand in hand met gebiedsgericht werken en het kernenbeleid. Die basis is in onze gemeente in orde. Een groot compliment voor onze inwoners is op zijn plaats: zoveel initiatieven die van de grond komen, zoveel creativiteit die opbloeit, zoveel mensen die het verenigingsleven intact houden! GroenLinks vindt dat de gemeente die initiatieven moet ondersteunen, vooral met de mensen in contact moet blijven. Onnodige hindernissen en slechte communicatie moeten verdwijnen. Niet alleen een regisserende, maar ook een faciliterende overheid!
Werk en inkomen: wat zijn de ontwikkelingen in de komende tijd? De crisis is minder, maar nog niet voorbij. Het Friese bedrijfsleven loopt achter bij de landelijke ontwikkelingen. Krijgen onze jonge mensen nog werk? Houden mensen met een handicap hun plaats in de samenleving. GroenLinks heeft zich al die jaren uitgesproken voor een actieve rol van Empatec bij het regelen van aangepast werk. Die rol van Empatec verandert: ze gaat zich inzetten voor alle mensen die (opnieuw) aan het werk willen en kunnen. De kwetsbare groepen moeten ook in beeld blijven!
Een heel nieuwe discussie die zich ontwikkelt, is die van een basisinkomen. Er zijn GroenLinksafdelingen die zich inzetten voor een voorwaardenvrij basisinkomen. In onze afdeling is de discussie hierover nog gaande.
Angeline Kerver, fractievoorzitter