Erik Faber onze wethouder voor duurzaamheid vertelt iedere maand over een belangrijk onderwerp dat in gemeente SWF speelt.

Wat is RES?

Nederland moet omschakelen naar andere vormen van energiegebruik: niet langer fossiele bronnen als energievoorziening, maar duurzame bronnen zoals aardwarmte, wind- en zonne-energie. Doel is dus de energievoorziening in te richten met het oog op de toekomst. Om dat te bereiken is ons land verdeeld in 30 regio’s, die allemaal hierover meepraten. Fryslân is één regio: RES-Fryslân.

De focus ligt op zonne- en windenergie als tijdelijke oplossing of overbrugging naar nieuwere vormen van energie. Daarnaast moeten over ongeveer 30 jaar alle huizen aardgasvrij zijn. En voor 2030 1,5 miljoen woningen in Nederland. Dat betekent voor onze gemeente dat in 2030 8000 bestaande particuliere woningen of woningen van de corporaties aardgasvrij moeten zijn. 

Hoe wil de gemeente dat aanpakken?

SWF wil dus dat bewoners gaan meepraten. Hoe dat gaat gebeuren, per wijk of dorp, wordt nog bepaald. Voor de energietransitie naar zon en windenenergie is al een aanpak bepaald.

Er wordt samengewerkt met twee universiteiten en met een extern bureau. Het Nederlands Platform voor Burgerparticipatie  en Overheidsbeleid heeft een model ontwikkeld (de NPBO-aanpak) dat hierbij gebruikt gaat worden. We hebben oproepen via de sociale media gedaan, energiecorporaties benaderd, kortom breed gevraagd om mensen hierbij te betrekken.

Planning

Op 7 maart start stap 1: ongeveer 50 bewoners gaan voor het eerst om de tafel. De RES-werkgroep, die uit een aantal raadsleden bestaat, gaat als een soort spiegel functioneren (de vinger aan de pols houden). Daarna volgen nog de stappen 2, 3 en 4. Voor de zomer moet alles afgerond zijn. In september worden de uitkomsten aan de raad voorgelegd. Daarna wordt het complete plan ingebracht in RES-Fryslân.

Waarom is dit zo bijzonder?

De gemeente vraagt voorafgaand aan dit hele proces van energietransitie aan haar bewoners wat zij ervan vinden, welke mogelijkheden zij zien. Veel gemeentes hebben kant-en-klare plannen, waarop de bewoners kunnen reageren of nog een beetje kunnen sleutelen. Daarvoor hebben wij niet gekozen: wij willen de bewoners vanaf het allereerste begin laten meedenken. Omdat de energieverandering best een omvangrijk en ingewikkeld proces is, is het vrij uniek dat we samen vanaf het begin met onze bewoners optrekken.