Eindelijk!! Het begin van dit hele proces is o.a.een motie van GroenLinks geweest.
Al vanaf 2006 ijvert Pingjum voor een beschermde status voor het historische dijkenstelsel. En nu, dertien jaar later, besluit het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân om de Pingjumer Gulden Halsband , een voormalige binnenringdijk in de Marneslenk, definitief aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Afgegraven
De voormalige binnenringdijk in de Marneslenk vertelt het verhaal van het ontstaan van de westhoek en de eeuwenlange strijd tegen het water. De halsband die in de tiende eeuw werd aangelegd bood bescherming aan zeven terpen, waaronder Pingjum. In 1892 besloot het provinciebestuur om een einde te maken aan de dijk als zeewering. Daarna werd de Gulden Halsband deels afgegraven. Van de oorspronkelijke 13,5 kilometer lange dijk is nog ongeveer de helft duidelijk aanwezig in het landschap.
Pingjum zette zich al die jaren in voor het behoud van de eeuwenoude dijk. Er werd een Werkverband opgetuigd en Dorpsbelang bemoeide zich ermee. In 2015 is een cultuurhistorisch onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de Gulden Halsband voldoende historische waarde heeft om het als gemeentelijk monument aan te wijzen.
In april 2017 besloten burgemeester en wethouders daarom de nog bestaande delen van de dijk die status te geven. Delen van het tracé die zijn verdwenen of aangetast, vielen erbuiten.
Polders en weilanden horen bij dijk
De monumentencommissie was het eens met die toekenning, maar pleitte ervoor het hele tracé als zodanig te beschermen. Dus ook de polders en weilanden rond het eeuwenoude dijkje. In oktober 2017 besloot het gemeentebestuur daarin mee te gaan door meer percelen onder de monumentenstatus te laten vallen.
Tot nu was dat collegebesluit niet uitgevoerd door juridische hobbels. Die ontstonden doordat het aanwijzen van een dijklichaam als monument ,,uniek” is volgens de gemeente en niet vaak voorkomt in Nederland. Inmiddels zijn ,,alle losse eindjes juridisch goed uitgezocht”, waardoor de Pingjumer Gulden Halsband nu dan toch in december tot gemeentelijk monument kan worden aangewezen.
Nb. Onze fractie voorzitter Angeline Kerver ziet u midden op de foto.
Bron: Elizabeth vogelzang, LC 24-10-2019