Een zeer volle agenda op 28 november 2012, de laatste commissievergadering van dit jaar. De drie belangrijkste onderwerpen licht ik er uit: WMO- en Welzijnsbeleid 2012-2016, Beleidsnota Sport en Voorstel Buurtsportcoaches.
1. WMO- en welzijnsbeleid 2013-2016
Voor GroenLinks zijn de volgende uitgangspunten bij dit beleid belangrijk:
- Maatschappelijk zorg voor de meest kwetsbare inwoners overeind houden
- Stimuleren en ondersteunen vrijwillige inzet en burgerkracht
- Waar mogelijk zaken anders en slimmer organiseren: geen verkokering/versnippering; vraaggericht werken ‘op maat’ en toepassen Welzijn Nieuwe Stijl.
Wij vinden al deze punten goed in de nota terug en geven steun aan ambitie, koers en aanpak. Het voorbereidingsproces is een goed voorbeeld van interactieve beleidsvorming. Welzijnsinstelling Timpaan is direct en structureel betrokken bij de voorbereiding van de nota. Het verhaal is goed uitgewerkt in het werkplan 2013 van Timpaan.
De teneur van inspraakreacties is ook positief. Wij vinden het van groot belang om samen met het veld/instellingen (deskundigen) tot oplossingen van de lastige bezuinigingen te komen. Voor andere beleidsvelden een goed voorbeeld.
Sociale bodem
Wij hebben ook een belangrijke zorg uitgesproken. De eerste bezuinigingsslag 2013/2014 lijkt nu wel opgelost en verwerkt, maar de bezuiniging 2015/2016 moet nog uitgewerkt worden. In de nota staat wel: ‘dat dan de dienstverlening wordt aangetast met minder inzet jongerenwerk, ouderenwerk en opbouwwerk.’ Wat betekent dat dan voor de meest kwetsbare inwoners van onze gemeente? Zakken we dan niet door een sociale bodem? Wij hebben daarom gevraagd om een specifieke jaarlijkse rapportage over de verdere invulling 2015/2016. Dit is door wethouder Sjoerd Tolsma duidelijk toegezegd.
We zullen ook in contact blijven met betrokken instellingen, WMO-raden etc. en de verdere ontwikkelingen goed blijven volgen. De uitvoering van WMO- en welzijnsbeleid is cruciaal bij de sociale dienstverlening en opvang voor onze kwetsbare inwoners.
2. Beleidsnota Sport
Een uitvoerig verhaal met grote ambities en maar liefst 42 voorstellen voor het sportbeleid in onze gemeente. Daar zit volgen ons ook het risico: vertilt het college zich niet aan al die voornemens en wordt wel voldoende gekeken naar wat er al is en goed functioneert: met name via de sportverenigingen?
Die sportverenigingen hebben bij de voorbereiding en inspraak ook veel opmerkingen, vragen en wensen (94 reacties!) naar voren gebracht. Onduidelijk is nog óf en hoe die in het sportbeleid meegenomen worden. Met name de afbouw van subsidie voor de jeugdsport vinden wij een verkeerd signaal. Voor ons en veel andere fracties zijn de verenigingen de ‘kurk waarop het sportbeleid drijft’. De titel van de nota had voor ons mogen zijn: ‘Meebewegen met de verenigingen en de kunst van het faciliteren’.
Op een aantal onderdelen hebben wij onder meer nog de volgende vragen en opmerkingen ingebracht:
- Over de opzet van gemeentelijk sportbedrijf: maak meer gebruik van ‘eigen kracht’ en kennis van verenigingen. (bijv. van de fierljepverenigingen)
- Waarom aparte Regionale Talenten Centra? Aanhaken bij Heerenveen als sportstad.
- Grote evenementen: Oppassen voor een aanbodgerichte top/down-aanpak. Geen grote broeken aantrekken waar niemand om heeft gevraagd!
- Ten slotte: Denksporten ontbreken. Ook geestelijke beweeglijkheid is aan de orde en het sociale aspect: er zijn veel dam- , schaak- en bridgeclubs actief. Opnemen in de nota.
Sportverenigingen beter bij de uitvoering betrekken
Wethouder Sinnema nam een aantal suggesties over en beloofde met een aanvullende notitie te komen met onder meer meer ruimte voor zelfwerkzaamheid voor verenigingen en handhaving van de jeugdsportsubsidies voor gymnastiekverenigingen. Inmiddels is voor de raadsbehandeling een brief van de wethouder ontvangen met wel liefst veertien aanpassingen van de nota naar aanleiding van de commissiebehandeling. Daarvan gaat de helft over het meer betrekken van de verenigingen. Op dit punt is dus goed naar ons en andere commissieleden geluisterd. In de raadsbehandeling zal blijken of alle andere voornemens ook overeind blijven.
3. Voorstel over ‘Buurtsportcoaches’ (voorheen de zogenaamde ‘Combinatiefuncties’)
Buursportcoaches kunnen door de gemeente aangesteld worden met 40% rijkssubsidie voor sportstimulering in de breedste zin. In onze gemeente zijn al veel van deze functies actief voor scholen, verenigingen, dorpen en wijken. Nu wordt voorgesteld deze functies uit te breiden tot ruim veertien formatieplaatsen. Deze uitbreiding is aantrekkelijk vanwege de rijksbijdrage en de extra impulsen voor het sportbeleid. Daarom zijn wij in beginsel voor. We hebben daarbij de volgende kanttekeningen en voorwaarden aangegeven:
- Het moet geen aparte instelling worden met eigen activiteiten, maar ondersteunend, aanjagend en stimulerend voor onderwijs, sport en cultuur.
- De meerwaarde moet duidelijker worden aangegeven: vraaggericht werken, schakels zijn verbindingen tussen onderwijs, cultuur en sport, breder bereik, etc. Dit willen we in vervolgrapportages goed terugzien.
- Beloofde uitbreiding voor cultuurfuncties wordt niet waargemaakt: de bestaande functie voor cultuureducatie bij het Cultureel Kwartier is hiermee bekostigd/gehandhaafd met een aantal extra aandachtspunten. Wij willen een duidelijker uitbreiding van uren en activiteiten in de totale formatie.
Op de eerste twee punten is positief door de wethouder gereageerd en deze zullen meegenomen worden bij de uitvoering en rapportages. Op het derde punt is geen duidelijke toezegging gedaan, alleen een vage verwijzing naar een stuurgroep die de prioriteiten en accenten nader gaat bepalen. Voor de inzet voor cultuur nog onduidelijk. Komt in de raadsbehandeling terug.
Peter Kranendonk, commissielid