GroenLinks
GroenLinks heeft zin in de toekomst en wil daarom:
- een groene en sociale gemeente
- solidariteit, omdat iedereen in een situatie kan terechtkomen waarin hij/zij hulp nodig heeft
- sociaal en duurzaam vooruitkijken, en heeft daar wat voor over
- dat de verspiller, de vernieler en de vervuiler zelf voor het herstel betalen
- beperking van afvalstromen, hergebruik van afval en als het niet anders kan zo dichtbij mogelijke verwerking ervan, maar niet bij het Wad
- van iedereen inzet en onderling begrip, omdat diversiteit van samenlevende mensen de kwaliteit van die samenleving verhoogt
- dat zijn gemeente de financiën op orde heeft en dit niet afwentelt op toekomstige generaties
Lees verder: www.groenlinksswf.nl
Het Marne College
In onze visie willen we ons onderscheiden als een bewust bijzondere school. Op het Marne College staat het leren centraal. Leren is een vorm van presteren en het beste uit jezelf halen. Dat geldt tegelijk voor onze leerlingen als ook voor onze medewerkers. Om die reden hebben we een rijke en inspirerende leeromgeving gecreëerd, waarin iedereen uitgedaagd wordt zich zelfbewust te ontwikkelen. Naast de leerprestaties richten we ons op een evenwichtige sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Om die reden schenken we veel aandacht aan de veiligheid van onze leerlingen en medewerkers. Die veiligheid gaat verder dan de waarborging van de integriteit van lijf en leden; wij willen ook dat iedereen vrijuit durft te spreken en zich niet schaamt om eens een fout te maken. Er is aandacht voor iedereen en er is ruimte om jezelf te zijn. Op het Marne College spreken we elkaar aan op ons handelen.
Lees verder: www.marnecollege.nl
Milieugroep Bolsward
De Milieugroep Bolsward is niet meer weg te denken uit de stad Bolsward. In de afgelopen jaren is er mede door onze inzet veel bereikt voor het (lokale) milieu, en dus ook voor u!
Onze belangrijkste doelstelling is het bevorderen van het (leef-) milieu in de ruimste zins des woord binnen de gemeente Bolsward. Milieugroep Bolsward is dus vooral lokaal actief.
De activiteiten bestaan onder andere uit het geven van voorlichting en adviezen, maar ook uit het signaleren van onevenwichtige of grove natuur-, landschaps- of milieubedreigende activiteiten en het aansluitend voeren van acties daartegen.
Wij zijn zeker geen zogenaamde barricadepartij, wij kiezen vooral de weg van overleg en samenwerking.
Lees verder: www.mileugroepbolsward.nl
Ruilnetwerk Bolsward
Het ruilnetwerk Bolsward werkt met een lokaal ruilhandelsysteem waarbij de deelnemers diensten en goederen uitwisselen om elkaar zo een handje te helpen. Hierbij wordt geen geld gebruikt. Om toch de waarde van een dienst te bepalen, gebruiken ze een lokale ruileenheid die ze hier in Bolsward “BOL” noemen. Iedere deelnemer heeft een rekening bij de centrale registratie. Via deze registratie worden de onderlinge transacties bijgehouden en ruileenheden van de ene rekening naar de andere overgeschreven.
Bijna iedereen doet wel eens iets voor een ander. Het probleem is dan vaak dat die ander niet direct iets kan terugdoen waaraan jij behoefte hebt, of dat de tegenprestatie tegenvalt.
Het Ruilnetwerk heeft als systeem dat je zelf beslist welke diensten je aanbiedt. Op deze manier doe je dus alleen die dingen die je leuk vindt om te doen. Hiervoor krijg je een aantal BOLLEN op je rekening. Als je zelf iets nodig hebt kun je een tegenprestatie kopen van één van de andere deelnemers die de betreffende dienst aanbiedt en die betaal je d.m.v. je gespaarde BOLLEN. Je kunt voor een tegenprestatie dus bij alle deelnemers van het systeem terecht.
Meer informatie: A.Yedema, 0515-574748
Project Leefbaar Friesland
Een leefbare toekomst is volgens Stichting project Leefbaar Friesland
alleen te realiseren als wordt uitgegaan van duurzaamheid.
Dat is:
§
behoud van natuur en milieu
§
eerlijke sociale verhoudingen
§
participatie = verantwoordelijk burgerschap
§
mondiaal denken en lokaal handelen
Afhankelijk van de gekozen activiteiten wordt samengewerkt met bestaande maatschappelijke groeperingen. De bedoeling van leefbaar Friesland is om via:
- informatie;
- discussie en openbaar debat;
- bewustwording en meningsvorming;
- het volgen van de politiek;
- en concrete activiteiten,
zoveel mogelijk mensen te prikkelen mee te gaan werken aan structurele veranderingen en daar verantwoordelijkheid voor nemen.
Meer informatie: A.Yedema, 0515-574748
Dr. Jeanine Schreurs
Dr. Jeanine Schreurs bestudeerde het gedrag van mensen die plotseling worden geconfronteerd met minder inkomsten. Hoe gedragen we ons als we ineens veel minder inkomsten hebben? Het zal voor menigeen in crisistijd herkenbaar zijn: plotseling rond moeten komen met aanzienlijk minder inkomsten. Wat verandert er in een leven na een dergelijke terugval? Hoe gaan mensen hiermee om? En is er een verschil tussen verplicht en vrijwillig consuminderen? Eén van de conclusies: rondkomen van minder geld kan een verrijkende ervaring zijn.
Onderzoek naar consumptiegedrag richt zich tot nu toe vooral op consumeren. Consuminderen, ook wel ‘downshiften’ genoemd is nog relatief weinig onderzocht. Dr. Jeanine Schreurs heeft promotieonderzoek gedaan naar de vraag hoe minder consumeren kan bijdragen aan een duurzame samenleving.
Activiteiten 11 oktober Marne College
Leerlingen van groep 4-5-6 VWO van het Marne College gaan samen aan de slag om te kijken hoe ze met hun zakgeld om zouden kunnen gaan. Welke keuzes kun je maken? Koop ik iets omdat ik het nodig acht of omdat ik het graag wil hebben? En hoeveel heb ik er dan van nodig?
Voor de leerlingen is er een speciaal programma waarbij ze met elkaar in gesprek gaan. Dit doen ze o.a. in “huiskamergesprekken” bij bewoners in de buurt van het Marne College. Buurtbewoners stellen hun huiskamer ter beschikking om in kleine kring over consuminderen te praten en hoe we met elkaar de wereld wat duurzamer kunnen maken.
Programma voor de avond op 11 oktober
Niet alleen de jeugd maakt keuzes. Welke keuzes maken wij als we duurzamer willen leven?
Dr. Jeanine Schreurs, die veel onderzoek heeft gedaan naar consuminderen, zal de avond inleiden. Ook is zij jarenlang hoofd van de redactie geweest van het maandblad ‘Genoeg’.
Wij geven u hier alvast een voorzetje, een opwarmertje voor de bijeenkomst met Dr. Jeanine Schreurs:
- informatie over de vleesconsumptie/productie, water uit de kraan en voedselverspilling;
- bovendien is er een vragenlijst over Mobiliteit, Voeding, Economie en Energie.
Deze kunt u invullen en doorsturen naar genoeg@senit.nl of meenemen op de avond van 11 oktober in het Marne College.
Natuurlijk zijn wij erg nieuwsgierig naar wat u allemaal doet om het leven wat aangenamer en duurzamer te maken.
Kom op 11 oktober om 20.00 uur naar het Marne College!
Vleesconsumptie
Als we met zijn allen 1 dag in de week geen vlees eten, dan
- levert dat dezelfde besparing op als 1 miljoen auto’s van de weg halen;
- bespaart dat twee keer zoveel broeikasgassen als alle gloeilampen vervangen door spaarlampen (2 x 1,66 megaton);
- levert dat in één klap ruimschoots de reductiedoelstelling op van dit kabinet voor de huishoudens (3 miljoen CO2);
- besparen we veel meer broeikasgassen dan wanneer we allemaal een auto met een C/D energielabel zouden vervangen door een auto met energielabel B (2,8 megaton);
- besparen we net zoveel broeikasgassen als wanneer we het hele huis voorzien van dubbel glas (1,5 megaton) én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen (1,66 megaton).
De productie en consumptie van vlees is de belangrijkste bijdrage (18%) aan de opwarming van de aarde (broeikaseffect).
De grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide aantast, zijn veehouderij (61%) en verkeer (18%).
Vergelijking van een recept met een kleine mondiale voetafdruk
Voorbeeld van een recept met een kleine mondiale voetafdruk
Aardappelschotel met witte bonen
Bereiding: 2.4 Megajoule per persoon
Indirecte energie: 2.8 MJ p.p.
Ruimtebeslag: 0,46 m2
Per éénpersoonsportie:
588 kilocalorieën
21 gram eiwit
24 gram vet
72 gram koolhydraten
Voorbeeld van een recept met een grote mondiale voetafdruk
Aardappelschotel met ham en kaas
Bereiding: 1.5 Megajoule per persoon
Indirecte Energie: 5.3 MJ p.p.
Ruimtebeslag: 6.8 m2
Per éénpersoonsportie:
484 kilocalorieën
17 gram eiwit
20 gram vet
59 gram koolhydraten
Instituut voor Milieuvraagstukken Vrije Universiteit Amsterdam
Kies gezond kraanwater i.p.v. duur bronwater in flessen
Vele mensen blijken meer vertrouwen te hebben in flessenwater dan in kraanwater. Per persoon wordt er in ons land gemiddeld 148 liter per jaar uit de winkel gehaald. Maar is dat echt wel nodig?
Milieu:
Een liter flessenwater kost tweeduizend maal meer om te produceren dan een liter kraanwater. Flessenwater is dus een energieverslindend product en dus kostbaar om te produceren. Dat wordt veroorzaakt door de energie die nodig is bij het bottelen, het etiketteren, verpakken, transporteren en koelen. Dan hebben we het nog niet over die miljoenen lege afgedankte flessen die op z’n gunstigst met de nodige CO2 uitstoot worden verbrand in de vuilcentrale, maar helaas net zo makkelijk in de natuur worden teruggevonden.
Gezond
Ons goedkope kraanwater is niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is ook nog eens uitermate gezond. Ons kraanwater wordt op maar liefst 65 stoffen getest, terwijl flessenwater het moet houden bij controle op slechts 15 stoffen. Nederlands drinkwater is het beste van heel Europa. Het water dat in onze duinen wordt gefilterd, neemt op geheel natuurlijke wijze allerlei gezonde mineralen op. Drinkwater is dus wel degelijk ook mineraalwater.
Kosten
Een liter water uit de kraan kost minder dan een halve eurocent. En dat voor vers water van de hoogste kwaliteit dat aan alle eisen voldoet.
Voedselverspilling
Consumenten verspillen thuis zo’n 10 procent van de voeding die ze kopen. Het gaat om 50 kilo eetbaar vast voedsel (inclusief olie en zuivel) per persoon dat in de vuilnisbak verdwijnt. Per Nederlander komt dit neer op 175 euro per jaar. Voor heel Nederland is dit een bedrag van 2,4 miljard euro per jaar. Daarnaast verspillen we nog een grote hoeveelheid dranken (koffie, thee, sap, bier, limonade) door de gootsteen.
Dit is niet alleen zonde van het geld, maar ook van het milieu. Het energieverbruik bij de productie, de CO2-uitstoot bij het transport en de afvalverwerking zijn dan voor niets geweest.
De overheid wil dat de voedselverspilling in 2015 met 20% is afgenomen.
Slim kopen
Door verstandig in te kopen, bespaar je geld en hoef je niet onnodig eten weg te gooien. Breng je week goed in kaart voordat je boodschappen gaat doen. Kijk in je agenda als je een boodschappenlijstje samenstelt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je eten voor de hele week in huis haalt, terwijl je daarvan een paar avonden niet thuis bent. Ook is het makkelijker om verleidingen in de winkel te weerstaan met een boodschappenlijstje.
Het is niet alleen zonde van het geld, maar ook van het milieu. Het energieverbruik bij de productie, de CO2-uitstoot bij het transport en de afvalverwerking zijn dan voor niets geweest.
Slim koken
Als je slim kookt, hoef je minder vaak eten weg te gooien. Weeg bijvoorbeeld je aardappels af. Gebruik een kopje om rijst af te meten en gebruik een spaghettimaat.
Houd 's avonds op papier bij hoeveel iedereen ongeveer eet. Gebruik dit lijstje in het vervolg om de benodigde hoeveelheid af te wegen of meten.
Toch eten over? Bewaar kliekjes en gebruik ze binnen 2 dagen voor een ander recept. Leg een voorraad aan van lang houdbare basisproducten. Die kun je gebruiken als je wilt koken met restjes.
Vragenlijst ‘Genoeg’
Mobiliteit
1. De reistijd naar mijn werk is ˲ lang ˲ precies goed ˲ kort ˲ n.v.t.
2. Wat zou voor u een reden zijn om de auto vaker te laten staan?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Ik ga op vakantie met
˲ de fiets
˲ de auto
˲ de auto met caravan
˲ openbaar vervoer
˲ vliegtuig
˲ anders …………….
Voeding
1. Waar let u op bij het boodschappen doen? (Meerdere antwoorden mogelijk)
˲ Ik heb een eigen moestuin
˲ Ik eet altijd dat wat het seizoen biedt
˲ Ik let erop waar het product vandaag komt. Liefst uit eigen streek/regio
˲ Ik let erop of het een Fair Trade product is
˲ Ik eet meestal producten uit de diepvries en/of blik
˲ Ik eet meestal kant-en-klare maaltijden
˲ Ik eet altijd biologisch
2. Zou u een moestuin (eventueel met anderen) willen hebben? ˲ ja ˲ nee
Zo ja, meldt u aan bij Age Vallinga, Koningsburg 27, Bolsward, 0515-574182
Economie
1. Zou u van het minimuminkomen rond kunnen komen?
˲ ja
˲ nee
˲ weet ik niet
2. Wij geven in verhouding te weinig aan onze voeding uit
˲ mee eens
˲ niet mee eens
˲ weet ik niet
Energie
1. Weet u hoeveel water, gas en elektrisch u gebruikt? ˲ ja ˲ nee
2. Vindt u het belangrijk om maatregelen te nemen om het energieverbruik te verminderen?
˲ ja ˲ nee
3. Welke maatregelen neemt u zelf?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Vindt u milieuvriendelijk leven lastig of geeft het u een kick? ˲ lastig ˲ een kick ˲ anders ---------------------------------------------------------
Deze vragenlijst kunt u invullen en doorsturen naar genoeg@senit.nl of meenemen op de avond van 11 oktober in het Marne College.