Biodiversiteit staat voor biologische diversiteit en omvat de totale verscheidenheid van alle levende planten en dieren op aarde. Biodiversiteit betreft zowel de variatie in soorten, alsook de erfelijke variatie binnen soorten en de variatie aan levensgemeenschappen of ecosystemen. Zowel bedreiging, bescherming en herstel van biodiversiteit zijn de onderwerpen van dit thema. Er zijn instrumenten om de biodiversiteit te meten. Het meest praktisch en voordelig is om aan te sluiten bij de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).

De NDFF geeft informatie over waarnemingen van alle flora en fauna (inclusief beschermde en zeldzame planten en dieren). Via de NDFF kan de gemeente online natuurinformatie opvragen en beheren. Naast het meten van de biodiversiteit is het instrument ook goed te gebruiken om inzicht te krijgen in beschermde planten- en diersoorten bij nieuwe projecten (verplichting Flora en Faunawet) en bij het opstellen van nieuwe ruimtelijke plannen.

In het Beleidsplan Openbaar Groen van de gemeente Súdwest-Fryslân (vastgesteld 10 oktober 2013) is voorgesteld om dit meetinstrument aan te schaffen en jaarlijks verslag uit te brengen over de ontwikkeling van flora en fauna in Súdwest-Fryslân.

Bas Gerding: “Een uitstekend idee, voor ons is biodiversiteit een belangrijk speerpunt in het natuurbeleid. Groot is dan ook onze verbazing over de reactie van het college van 7 maart 2014 waarin wordt voorgesteld géén gebruik te maken van de Nationale Databank Flora en Fauna.
Het college geeft als reden dat het aanschaffen en het beheren van het systeem te kostbaar wordt gevonden (jaarlijks tussen de tien- en vijftienduizend euro). Wij hebben daarom meteen de schriftelijke vraag gesteld hoe het kan dat het college afwijkt van een kader uit het vastgestelde beleidsplan Openbaar Groen zonder daarover met de raad te overleggen? Wordt dus vervolgd.”