Een groot deel van de voorgestelde bezuinigingen die het college voorgelegd heeft aan de raad heeft het gehaald. Groenlinks heeft vanuit de gedachte dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn en dat daarom iedereen naar evenredigheid moet inleveren, gesteund. Groenlinks heeft tien eigen amendementen ingediend.
Met name op de moeilijke terreinen van sport, cultuur en welzijn moet het college extra huiswerk doen. De haalbaarheid moet getoetst worden. Vervolgens moet de raad aangeven of het resultaat past bij wat ze wil. Groenlinks heeft deze oproep van CDA/VVD/PvdA/D66 gesteund.
Stemming
De Groenlinks-amendementen hebben op één na geen meerderheid gehaald. We willen jarenlange subsidies aan galerie Bas en museum Hindeloopen in drie jaar afbouwen in plaats van een abrupte stop. We willen goed gastheerschap invulling geven door skûtsjes, museumschip Johanna Jacoba, presentjes bij geboorte en huwelijk te ontzien. We willen de informatierubriek in de krant “Ta jo tjinst” handhaven: niet iedereen kan of wil digitaal lezen. Bij de milieustraten willen we niet vooruitlopen op afvalbeleid dat nog vastgesteld moet worden. We willen een oud papierfonds om zo de vele verenigingen gerust te stellen die soms afhankelijk zijn voor hun inkomsten van de prijs van oud papier. We willen dat iedereen evenredig bijdraagt en dat er geen uitzonderingspositie voor het theater en cultuurkwartier geldt. Met het geld dat op het laatste bezuinigd kan worden, kan de korting van 20% op de bibliotheken grotendeels betaald worden. Geen van deze voorstellen heeft het gehaald. Raadsbrede instemming heeft het voorstel van Groenlinks om bewoners, groepen, dorpen, wijken te mogelijkheid te geven openbaar groen in eigen hand te nemen.
Dekking
De coalitiepartijen hebben ervoor gekozen een deel van hun plannen te bekostigen uit versobering van het onderhoud aan wegen, bruggen, oevers, etc. En dat terwijl er nu al een grote achterstand is en dit kortetermijndenken op de lange duur alleen maar meer kost.
Hopelijk wordt de suggestie van Groenlinks om te kijken naar de grote projecten die onze gemeente samen met de provincie wil uitvoeren, overgenomen. Zijn ze nog nodig? Kúnnen ze nog doorgaan? Datzelfde geldt voor de vele plannen, soms nog uit de oude gemeentes stammend, waarvoor vele miljoenen gereserveerd zijn. Kijk nog eens kritisch naar het personeel en weeg kwaliteit af tegen het aantal mensen dat nodig is. Zet al die plannen op een rij en daarnaast de bezuinigingen. De kans bestaat dat de vele kleine bezuinigingen, die vaak van grote invloed zijn, niet opwegen tegen de grote plannen. Dan kan de keus heel anders uitvallen.
De echte besluiten gaan in het najaar vallen. Dan vindt de besluitvorming over de begroting plaats. En opnieuw zullen we daar bovenop zitten.