Tijdens de raad van 13 november heeft GroenLinks, samen met de VVD, een amendement ingediend om de organisaties die zich inzetten voor wonen boven winkels, te steunen. GroenLinks heeft gevraagd om drie jaar lang 25.000 euro beschikbaar te stellen om wonen boven en in winkels gemakkelijker te maken. Belangstellenden kunnen dan hulp krijgen bij het maken van bouwtekeningen, het bereikbaar maken van de woning en dergelijke. Het benodigde bedrag kan betaald worden uit de reserve stedelijke vernieuwing.

Een aantal weken geleden hebben verschillende raadsleden op uitnodiging van Oud Sneek een werkbezoek gebracht aan het centrum van Sneek. Die avond is duidelijk geworden dat de centra van Sneek, Bolsward, Workum en Makkum erg te lijden hebben van het veranderend koopgedrag. Er is leegstand en die wordt de komende jaren alleen maar erger. We moeten iets doen. Wonen in en boven winkels is een project dat de leefbaarheid en veiligheid van die centra probeert te vergoten.

Er ontstond in de raad een korte discussie of die organisaties hun werk zouden blijven doen, mocht een financiële injectie uitblijven. Sommige raadsleden dachten van niet, maar de wethouder zei informatie te hebben dat zij hun werk juist wel en graag zelfs blijven doen. Bovendien gaf ze aan later nog op deze discussie terug te komen. Reden voor veel partijen het amendement niet te steunen. Helaas.

Angeline Kerver, fractievoorzitter