Thomas is naar een Informatiebijeenkomst in Kollum geweest.

Vorige week organiseerden 3 gemeenten in NO-Fryslân een informatiebijeenkomst voor raadsleden over de uitrol van 5G, de opvolger van de vierde generatie mobiele telefonie.

5G is bedoeld om snel internet voor iedereen mogelijk te maken.

De vijfde generatie mobiele telefonie maakt op termijn ondermeer zelfrijdende auto’s en diagnosticeren op afstand mogelijk.

Uitrol 5G

Volgens de heer Bongenaar, directeur van Monet, de vereniging van KPN, T-Mobile en Vodafoon, is de techniek van 5G veel efficiënter dan die van 4G, 10 tot 100 keer sneller, 1000 keer meer capaciteit en kan het een energiebesparing van 90% opleveren.

De bestaande locaties blijven in gebruik terwijl het aantal antennes maar uitgebreid hoeft te worden met ongeveer 10 procent.

Men maakt het liefst gebruik van bestaande hoge gebouwen of hoogspanningsmasten.

Gemeenten zijn verplicht mee te werken aan de uitrol. De afspraak is dat de dekkingsgraad in Nederland 98 % moet zijn.

Normen en Limieten

Een vertegenwoordiger van het Nationaal Antenne Bureau vertelde dat men zich bij de uitrol houdt aan de Europese normen waarin de maximale limieten zijn omschreven. Niet alle landen gebruiken dezelfde limieten.

Ook de GGD gaat uit van de Europese Normen voor de sterkte van de Electro Magnetische Velden (EMV) en wat de straling van deze velden met het lichaam kunnen doen.

Volgens Jos Timmer van de stichting Electro Hyper Sensitiviteit (EHS) zijn deze normen in 1998 aan de hand van een natuurkundig proefje vastgesteld.

Wetenschappers en klachten

Volgens de stichting EHS is er onder wetenschappers veel verdeeldheid over de relatie tussen straling en gezondheid. Bij de bepaling van de limieten is er geen rekening gehouden met de effecten op langere termijn. De straling verstoort biologische processen.

Volgens de GGD kan men niet aangeven waardoor bepaalde klachten als: hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid of hartritme klachten veroorzaakt worden.

De heer Timmer is het hier niet mee eens. De apotheker in ruste lijdt zelf aan elektro-gevoeligheid evenals 3 procent van de Nederlandse bevolking. Volgens hem is er via de officiële kanalen nog geen enkel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van 5G.

Ook naar het effect van EMV op flora en fauna is geen onderzoek gedaan.

Het RIVM is volgens de heer Timmer veel te vroeg om nu al alle seinen op groen te zetten.

Bij de uitrol van 5G moet er volgens de heer Timmer een goede monitoring van de klachten bijgehouden worden.

In de vragenronde kwam de tegenstrijdigheid van de voor- en tegenstanders heel duidelijk naar voren. Waarom gaan de wetenschappers van beide richtingen niet bij elkaar zitten om samen goede richtlijnen op te stellen?

Timmer pleitte voor mogelijkheden locaties te creëren die elektromagnetisch arm zijn.

Op 11 maart vindt er een expertmeeting plaats in het provinciehuis over de uitrol van 5G in Fryslân. Deze bijeenkomst, geïnitieerd door GroenLinks, de FNP en de PvdD, is bedoeld om de statenleden te informeren over 5G. Het is een openbare bijeenkomst, toehorend publiek is van harte welkom.

Thomas van Dijk,

Commissielid DSO